Tuesday, 11 March 2014

Thanks to Allah XD


Start before final exam that people call SPM Dhea dah promote suruh member kelas amik lesen dengan bapak dia that call PaCik Murad :D Wahhhh wahhhh tak sabarkan nak amik bila dengar balik? Hahaa so Ainy and Fera decide to take lesen with Dhea's father after we finish final exam. Fera ada jugak ajak Nad kalau tak silap tapi nad nak amik dengan Dayah dekat ayer Tawar. So takan nak paksa right? Hemmmm,,, we wait and till waiting finally after Ainy balik holiday from Bandung and fera balik holiday jugak from karabi kamy amik keputusan dengan comform nak amik lesen sesama. Just Fera amik lesen moto kereta tapi Ainy kereta ja. But sokayykan? *Hihiii* 

Tanggal 25 Disember 2013 ::
" kamy start dengar ceramah KPP. KPP means ntah --' maybe Kelas Permulaan Pemanduan //cewahh aku teka ikut dan jakan? Ignore ja maksud KPP tu// Hahaaa. Kay-2 during kelas KPP yang dijalankan selama 5-6 jam jugak nim We're really really really bored. Kamy tak boleh sembang, tidor, texting or something like that. Bak ang striaght gila penceramah tu. Sape tak bosan duduk dalam kelas tu. Dalah masuk-2 ada test ujian mata bagai, then meja jarak-2 macam nak exam tu. Serius memey bosan. Tapi itu maybe dekat Manjung ja kut --' kat tempat lain mesti bahagia jakan? udahlah dia tak buat lawak langsung. Aku bosan dengan bla bla bla bla bla. Hahaaa *Ignore me kejap* Choop lupa nak cakap apa yang paling gempak berlaku dekat dalam kelas tukan? Hahaa nak di jadikan cerita after recess Ainy buat peraturan sendiri dengan membawa meja rapat dengan Fera. Mula-mula pacik ceramah tu tak kesah pun. Tapi after a few minutes later, gamaknya dia jelous dengan kamy kut *Actually kamy sembang, hahaaa* dia suruh cheq tukaq balik seat cheq kat tempat biasa. Okayy sebenarnya dia announce depan semua orang yang ada kat dalam kelas tu. OMG memey malu gila siottt --' Harhar but Ainy buat muka tak bersalah pun time alihkan seat tu. tapi dalam hati *I LOVE YOU INCIK PENCERAMAH YANG KACAK --'* Hahaa. After kejadian tu Fera cakap dia nak mogok dekat pacik tu. So during kelas yang berbaki beberapa jam maybe tu muka Fera tegang ja. Ainy lak just bayangkan pacik tu mamat yang kacak sedang mengajar dihadapan. harhar /over ja lebih jemah nim/ Tapi lepas kejadian tu jugak dia asyik ''AM" kamy berdua. Memancam soalan dia tanya kat kamy. tapi macam biasalah kamy just buad muka toya ja. Hahaa --' Selesai ja hari tu memey bersyukur gilalah and really hope ta jumpa pacik tu dah. *Kriuk*"


Tanggal 7 January 2014 ::
"Sekali lagi kamy akan menempuh peperiksaan that people call 'Ujian Komputer'. Test nim antara salah satu kewajipan untuk mendapatkan lesen. Time test nim kamy akan diberi soalan yang mengisahkan jalan raya ja. Hahaa sengalkan mestilah soalan jalan raya sebab kita nak amik lesen keretakan? Takan ujian pasal memasak. hahaaa XD Okayy seminggu sebelum test komputer memey berdebarlah. Macam nak test SPM balik ja rasa, hahaa //poyo ja ayat aku// So memalam mesti sembang dengan Fera pasal test yang bakal berlangsung nim. hahaa bila fikir balik lawak pun ada jugak. hahaa tapi sumpahlah tabik gila kat Fera sebab dia pulun baca buku tu banyak kali. Ainy sekali ja baca buku tu lepas tu dah tamau. Gila kerekkan Ainy nim? hahaaaa. Pagi Jan 7 tu memey rasa macam nak pi test SPM pun. Sampai ja pacik Murad pesan lepas habis call dia. So kamy just angguk and terus masuk dalam tu. Masuk2 kamy jumpa Syida. Dia pun nak amik test komputer pada hari yang sama. Hahaaa /mood cuak act.// Dekat dalam kamy start cop jari, amik gambar and terus masuk dalam tempat ujian tu. Start with Bismillah Ainy start dulu exam tu. Fera beberapa minit lepas Ainy dah start baru dia masuk. Tik tok tik tok masa berlalu, agak-2 dah bosan nak jawab soalan tu Ainy submit and tunggu keputusan ujian tu. Woot woot 'LULUS'  kayy 44/50. Gila fuhhh bersyukur sebab lulus. Hihii. Agak lama sikit Fera pulak keluar dengan muka bangganya. In my mind time tu /result dia mesti lagi gempak dari aku sebab dia pulun buad latihan dari akukan?/ Then bila tanya dia dia cakap markah dia pun 44/50. Okayy nasib sama. Hahaaaa XD Habis tu kamy call pacik nak balik dah. Tengoklah muka time otw nak balik nim, teruja gila dua-2 ekor nim lulus. hahaaa *BAHAGIAAAAA* muka tak dapat ditakrifkan."




Countinue our journey :3 After this ada lagi prosuder nak dapat lesen L tau. Choop baru lesen L kayy? --' /lama bebeno nak dapat lesen nim kan?//

Tanggal 11 January 2014 ::
"For this time kamy masih lagi ada baki 6 jam before got 'LESEN L'. Omg lamanya rasakan-kan? harhar --' 6 jam berbaki tu kamy perlu tempuhi kelas teori 3 jam and kelas amali 3 jam //my mind "ada lagi ka ceramah bagai nim? Nasib 3 jam lagi. Hope tak macam ceramah KPP tu and bukan uncle tu lagi"// Hahaa, nampak tak hajat tu? Tamau dah pemceramah yang sama. But alhamdulillah kali nim dapat penceramah best sikit. Takdalah mengantuk sangad dengan ceramah 3 jam tu btw tak rasa pun 3 jam. hahaaa XD Bahagia kali nim even tempat duduk kamy depan sekali --' Time check kehadiran terkejut orang tu. Yalah dah nama awal sekali duduk pulak depan sekali. tak ke semangad namanya tu. hahaaa *Sebenarnya takda tempat dah nak duduk, terpaksalah kamy duduk depan sekali* Tengoklah muka-2 ceria dengan ceramah Pra-L nim. Hahaa, time nim kamy pakat pakai baju kelas sesama. tapi tak nampak pun dalam gambar.



After tamat dengar ceramah 3 jam, rancang nak balik terus. But Fera Pacik Murad suruh dia terus amali 3 jam. harhar bangga sebab dia kena Ainy tak. Hahaaa but next week Ainy pun bakal kena amali 3 jam tu jugak. So Ainy takyah nak bangga sangad. Time Fera amali tu ada ka patut dia tipu cheq kata Pacik garanglah, marah-marah dia. Cheq yang baca mesej nim cuak ja nak amali. Rerupanya dia bohong ja Ainy. Kurengnya Fera. Actually time amali nim pacik Murad just ajar pasal enjin bagai kat kereta tu and selebihnya kamy kena duduk melangut ja tengok orang lain test belajar bawak kereta kat tempat latihan memandu tu. Sesetengah ejen dia bagi terus anak buah dia try bawak, tapi Pacik Murad suruh relaks ja dulu. So terpaksalah melangut 3 jam. Duk tawaf tempat tulah, lepak berkenalan dengan mak cik kantinlah, sembang dengan mak sape ntah. tapi yang pasti bosan tahap jebon time tu. Nak mesej topup lak takda. Perhhh~ nyesal-nyesal. Hahaaa. Habis ja semua tu maka dapatlah lesen L kamy //jyeahhhhh//"

Sebulan after that maybe ::
"Okayy Ainil, besok kita start belajar bawak kereta erk?" Itulah ayat mula-mula Pacik Murad cakap. Berderai rasanya darah nim bila fikir kamy bakal belajar bawak kereta nim. Happy ! Happy ! Happy ! Tak sabarlah rasanya nak belajar bawak. Dhea cakap best bawak kereta nim. Hahaaa, malam tu rasanya tak dapat nak tidoq kut sebab asyik fikir macam mana bakal berlaku besok, nak pakai baju apa lagi, nak kena matching lagi baju dengan tudung. Memey tak tenteramlah sejujurnya. Hahaaa
So start dari tulah kamy try bawak kereta. Start dari basic belajar kawal stereng, then kawal clash, kawal gear, kawal minyak, then baru test bawak betui-2. Hari first Ainy belajarkan rasanya baru dua kali pusing litar Pacik Murad terus suruh test bawak atas jalan raya. Gila gempaklah Pacik Murad nim "Coooooooool habis !" Hahaaa. Mula-mula memeylah cuak tapi lelama biasa ja rasanya. So hari-2 yang datang Pacik Murad ajarlah macam mana nak bawak kat atas bukit. dah agak confident atas bukit tu ajar pulak cara parking and 3 penjuru. Time belajar tu memeylah rasa macam susah sikitkan, but lelama just rasa simple ja semua nim kan? Hahaa //simple-simple pun ...... to be continue// 
Tengoklah paparan muka kamy sepanjang training bawak kereta. Gila-gila bestlahkan. Hahaaa

Yang nim paparan time latihan 7 February 2014 ((:

Yang nim pula paparan pada 12 February 2014 pulak :))








Nampak tak muka kamy bahagia gilakan? Yang gambar atas nim ada Aunie sekali :) New friends. Actually kamy training sekali Aliya, tapi gambaq dia tak sempat nak snaplah. Sorry Aliya :') Btw muka-muka nimlah kena test jpj sesama. Cuakkan? Depa ja faham perasaan Ainy time training nim. Thanks korang.

Beside that kamy nim bukan ja training bawak kereta kat dalam litar tu ja tau. Petang 12 February tu Fera ajak Nad datang rumah Ainy. Kabonya nak training bawak kereta without Pacik Murad. Hahaaa ntah apa-apa ja kamy merepek nim. Actually saja suruh depa mai rumah sebab kat rumah Ainy ada kereta yang manualkan? kat rumah Fera ada kereta auto ja. So kirra susahlah nak training. Tengoklah muka kamy time bawak kereta semua pakat merepek ja duk bawak pusing-pusing taman nim ja. Actually risau jugak kalau ada polis buad rondaan ka? Tak ka naiya kamy yang bawak kereta tak berlesen sah nim. Hahaa. Mula-mula test bawak Ainylahkan. Duk test tetiba tengok minyak takda. So patah balik tanya ayah pasal minyak tu, rupanya benda tu gelong sikit. Kena pukui sikit baru nampak meter minyak tu. Hahaaa, hamik kau sekali ketuk baru ku tau minyak penuh lagi. Then kamy meneruskan ekspidisi pusing-2 taman tu then singgah beli air dekat kedai sekolah agama belakang rumah Ainy tu. Then bagi pulak Fera bawak. First-2 suruh dia bawak memey banyak songehlah dia sebab kaki dia tak sampaikan? Opss :3 Maaf Fera, Hahaa awakkan kurang ketinggian dari saya. Hahaaa macam apa ja. Then rerondalah kamy kat taman tu ja. Tapi lupa nak bergambar time tengah test tu. kamy sempat snap time semayang asar kat dalam bilik Ainy. Hahaa. tengoklah muka kamy yang COMEL-COMEL BELAKA XD

Maaf gambar disatukan kerana banyak sangad. Hahaaa XD

Maybe itulah kali terakhir kamy training before Pacik buad keputusan suruh kamy test JPJ buat kali yang pertamanya :D Wahhhh scare gila dengaq. Hahaaa Test JPJ tuuu -_______-'' Huntunglah dah pro bawak kereta kabonya kan-kan? harhar

Tanggal 25 February 2014 ::
"Semalam, text Fera "weyy, angka giliran aku dapat D4/S4/No.8, Aunie No.7, Aliya No.9 and hang No.10. Pacik kata kita maybe lambat sebab giliran kita pun nak dekat lastkan? Maybe petang kut kita nim" Fera balas "ouh yaka? Okayy". Pagi tu Fera text "Ainil, aku kat tempat test dah nim, akukan ada sekali dengan moto so aku kena awallah. Pacik maybe otw nak amik hang kut". Omggg cuak-cuak nak test JPJ hari nim.  Ya Allah malam semalam tak dapat tidoq sebab jenuh memikirkan pasai fikir test JPJ nim ja. Memey cuak gilalah. Sampai ja dekat tempat tu 'Bismillah' Moga aku lulus dengan jayanya *wish dalam hati* So tunggulah dari pagi sampai ke tengah hari. Tak jugak sampai turn. Sepanjang tunggu turn tu sempat jugak sembang dengan Mila Asnakan memandangkan dia pun test hari yang sama dengan kamy. Tengah-2 tunggu tetiba Fera and Aunie datang, muka stock sedihlah. And my mind time tu fikir mesti dia Fail nim. Rupanya tekaan Ainy tu betui. Dia fail bahagian 2 motot to. So Ainy suruh dia relaks kejap and stady macam kamy. So kamy ajaklah fera sembang sekali sementara tunggu turn kamy lepas nim. Tunggu punya tunggu lepas tengah hari lepas JPJ break makan, turn kamy pulak. Bila tiba time Nombor Ainy kena panggil memey tak keruanlah perasaan time tu. Semua ada happy, sedih, takut, gelabah, nervous and so onlah. Then mulalah test Ainy. But for this time not my lucky sebenarnya tiba ja time Ainy punya turn, Ainy dapat kereta merah. First time pegang kereta tu memey nervouslah. rasa nak pitam pun ada. Hahaaa. Nak dijadikan ceritanya kereta tu kalau bawak memey tak sedaplah dengan sterengnya keras, handbrek lak macam problem. Actually time Test JPJ bahagian 2 nim Ainy kantoi kat bukit. Macam mana ntah kereta tu boley reverse ke belakang. Memey JPJ terus suruh turun and tandatangan and kat kertas tu abam JPJ tu tanda "TERKANDAS". OMG time tu rasa nak menjerit sekuat hatilah. Tapi alhamdulillahlah bahagian 3 Lulus even antara orang yang terakhir Ainy test jpj tu and dapat pulak JPJ muka striaght gitu. Tapi sokaylah. Asalkan luluskan. TQ Abang M.Rosli. Hihii even ajar saya langgar lampu isyarat sebab nak cepatkan? hahaaa. So today feel really sadlah sebab fail satukan? Hope bila test lagi sekali Ainy akan lulus pulakkan? Balik rumah memey frust gilalah sebab gagal. Ayah and Umi pun tatau nak cakap apa dah kat Ainy :'( Time tu rasa downlah sikitkan. Hemm sokayy Ainy /pujuk dalam hati bukan ada rezeki lagi kita nim/ Tapi sedihlah. Fullstop."



Tanggal 4 March 2014 ::
"Test JPJ buad kali yang keduanya. But this time for bahagian 2 sahaja. "Ya Allah moga Kau permudahkan segala urusanku pada hari nim. Amin" Sampai ja kat sana nampak Zikri and Hannan tercongok kat tempat test tu. Hahaaa --' kenapa kena jumpa depa. Jumpa ja Hannan ayat mula-mula dia cakap "Aku tengok muka kau ja aku dah tau kau ulangankan?" Dalam hati "Harre betui mulut puaka Hannan nim kan?" Bila dia siasat balik rupanya Zikri yang cakap at Hannan and Zikri pulak tau dari -__________- /nama dan alamat orang tersebut dirahsiakan/ Sokay Ainil just keep smile and life must go on. This time Ainy punya angka giliran D2/S1/No.4. Omg antara orang yang awallah kiranya nim. Perhhh, this time dapat kereta sedap sikit. Hope kali nim tang bukit tak buad problem lagi. /Amin/ So bila sampai ja giliran Ainy 'Bismillah' and finally lepas jugak kat bukit tu. Dalam hati /alhamdulillah/alhamdulillah/ so teruskan dengan step seterusnya di parking. Dup dap dup dap jantung tetiba. Elok ja dah lepas parking nim tetiba sebab nervous sangad Ainy boleh lupa satu step. OMG time tu gelabah gila bak ang. Macam mana Ainy bole lupa satu step ntahlah. Tapi sokayy lagi jpj tu bagi chance. Tup tup kat dalam 3 penjuru tu macam mana ntah Ainy tak nampak tanda merah tu terus fokus hilang and astaqfirullahhal'azim Ainy terlanggar garisan putih kat dalam 3 penjuru tu. And secara keseluruhannya Fail again. Turun ja dari kereta tu terus pi kat Pacik Murad and *crying*. Ya Allah sekali lagi aku fail memey sebak gilalah. And kali nim memey frust gilalah. Rasanya down sangad and seharian tu sampai takda mood terus and ia berlanjutan dekat seminggu jugaklah. Gila lemahkan Ainy nim? Ya Allah time tu Allah ja tau macam mana perasaan Ainy nim :'(



Tanggal 11 March 2014 ::
"Sehari sebelum test JPJ buad kali ketiga memey nak di jadikan cerita memey muka Ainy still nampak frustlah. Dah banyak orang support but i'm really weak rasanya. Time latihan pun buad macam-macam tu ja. Tak serius langsung. So Pacik pun tak paksalahkan. Pacik Just bagi sokongan morallah kat Ainy. Mulanya nak tangguhkan test JPJ ni skip ka minggu depan. Tapi fikir balik Pacik dah beli angka gilirankan nanti membazir pulak so kesimpulannya pasrah jalah. Sampai ja jumpa ada sorang akak nim, dia pun belajaq dengan Pacik Murad. So dia bagilah kata-kata semangat kat Ainy sebelum turn Ainykan? Hanis and Nadrah pun ada jugak mesej bagi kat-kata semangat. Thanks sangad-sangad sebab bagi Ainy semangat guys. maybe berkat doa korang kali nimkan? And Fera, Aunie and Jibah pun lulus test moto depakan? So depa mai kat Ainy and bagi sokongan yang habis padulah. Alhamdulillah mungkin betui apa yang depa kata. hari nim dalam sejarah finally AINIL HAYAA TELAH LULUS TEST JPJ nya. Alhamdulillah syukur sangad-sangad. Tatau lah nak gambarkan macam mana seronoknya perasaan bila dah lulus nim. Tak sia-sialah training selama nimkan? Ahhhhhhh >< rasa nak mencjerit kat satu dunia bagi tau yang Ainy dah ada lesen P kereta. Wahhhhhh. Nombor kali nim memey bertuah ! Hihiii :D Tengok siap ada nama lagi kat kad angka giliran tu. *Muka stock bangga kejap*"


So in the end of my tripping nak mendapatkan lesen P nim bukan mudah actually. Banyak kali Ainy rebah tapi Ainy tetap gagah jugak nak kejar kejayaan tu. Sebenarnya nak dapat kejayaan bukan mudah. Kadang kala kita terpaksa telan kegagalan itu dahulu. Orang kata hidup ini diibaratkan seperti roda, kadang kala kita di atas kadang kala kita dia bawah. So hadapilah dengan penuh tabah. So dikesempatan ini Ainy nak ucapkan thanks kepada kekawan yang banyak support Ainy terutamanya Ummi Syazfera. Dia banyak bagi kata-kata semangat to me start hari first day jejak kaki di Institusi memandu tu, and maybe membantu menaikkan semangat Ainy sepanjang terasa nak down. Thanks so much sayangg. Jasa hang takan mudah aku lupakan. Tak lupa to Nadrah, Hanis, Najibah, Mila yang bagi semangat dekat Ainy sepanjang menghadapi liku kehidupan ini. Kepada kawan-2 yang tak disebutkan nama jugak TQ :D Thanks jugak to my parent kerana sabar ja dengan perangai Ainy yang tak sememeh nim and sanggup habiskan duit untuk meluluskan anakmu ini. Setinggi perhargaan jugak kepada Pacik Murad yang dah banyak mengajar saya untuk mendapatkan lesen kereta nim and to JPJ yang ohsem tu sebab bagi Ainy lulus and memudahkan Ainy pegang lesen kereta nim. Akhirul kalam Terima Kasih Ya Allah untuk semua ini :')

Wajah-2 PEMEGANG LESEN KERETA AND MOTO 11 FEBRUARY 2014





Special thanks to kasut yang banyak berjasa since start Ceramah KPP until Test JPJ yang Terakhir but still setia menemani saya. Love you much-much Bum ;**




Ikhlas dari lubuk hatiku.