Tuesday, 26 August 2014

Renungan Sejenak :)



Bismillah ..
Assalamualaikum ..
Pada zaman sekarang ini, kita sering kali menyalahkan golongan-golongan yang dilabelkan sebagai sampah masyarakat , kita kutuk, hina dan kerap mengeluarkan pernyataan yang tidak elok kepada mereka. Itu apa yang kita lihat di mata kita ..
Tetapi, adakah kita pernah terfikir tentang nasib golongan tersebut yang dilahirkan bukan dalam suasana yang latar belakangnya dekat dengan Agama ? Mereka tak pinta pun dilahirkan dalam keadaan sebegitu.
Kita tak boleh nak salah mereka 100% , disebabkan keadaan mereka yang jahil. Apakah tugas kita sebagai manusia, sebagai umat Rasulullah ? Adakah terus menghukum ? Ataupun mendidik mereka supaya mereka kenal Agama .
Sama-sama kita renungkan .
Wallahua'lam ...

Sunday, 10 August 2014

Huhh, Ikhtilat?


Assalamualaikum semua :) Sehad dop? Hope sehad lha. Bersyukur sebab korang masih diberi kesempatan untuk membaca blog Ainy nie lagi kan? hehehee :P So how bout your "Raya"? Best tak? Alhamdulillah setakat nie Raya Ainy tahun nie best lha jugak, almaklumlah tahun pertama raya bergelar "Mahasiswi" even just study dekat kolej ja. So dah nama lagi mahasiswi, duit raya pun "Up" setanding dengan usialah. Hahahaa //Nada bangga// Okayy-ii abaikan semua tu, kali nie bukan pasal raya Ainy nak celoteh but Ainy nak share sikit about "IKHTILAT"

Do you know what is the meaning of "Ikhtilat"? 

"Jalan-jalan makan di cafe, tengok sekeliling emmmmm banyaknya percampuran ikhtilat ><'' Sekarang nie senang sangad nak jumpa yang berdua //lelaki and perempuan//. Yelahh, memanglah nampak macam "Tak apa ja" sebab bukannya diaorang duduk kat tempat gelap or sunyi-ii pun..//katekauu// Serius talk jeles ke? Jeles ke tengok pasangan-ii tu. Kalau ikut kata nafsu memang jeleskan? But, kalau benda tu sunnah memang kena jeleslah. Kita nak jugaklah kan ikut "Sunnah" tu, but now itu bukan "Sunnah" tetapi "PUNAH". Tudia pandang kiri, pandang kanan, pandang sana and sini dan bolelah dikatakan kebanyakkan tempat ada pasangan. Jap-ii nak "HUSNUZON" //adik beradik mungkin//. "Rajinkan abang dia belanje adik dia tu?" "Eh baiknya kakak dia belanja adik dia tu". Rasanya bukan ja bole nampak kat merata tu, kadang-kadang Allah dah tolong jugak mereka sembunyikan apa yang diaorang buat tu. But suddenly, *Upload dilaman sosial such as facebook, wechat, instagram, twitter, and so whatever* tak malu ka weyy duk tayang-ii kat orang tu?
 Emmmmm takpalah urusan dia dengan Allah right?

Tapi yang jadi masalahnya peranan sebagai muslim T.T "LEMAHNYA KITA" //Opss, means Ainy sendiri// tak berani pun nak tegur, acane nie? Bencinya pada diri nie >_<'' Iman tahap low kangkung huhu. Nanti kalau Allah tanya nak jawab apa? Takutnya kat 'sana' nanti diaorang tanye "weyy, kenapa dulu kau tak tegur kitaorang pun? Bak pahala kau tu" *Bayangkanlah* Takanlah andainya rezeki kita dapat masuk ke syurga Allah tu tetiba dicampak ke neraka sebab benda nie? Ya Allah lemahnya aku nie :'( Amalan yang banyak tetiba ada orang amik sesikit, terus jadi ciput. Allah ............. :'( Bencinya pada diri sendiri yang tak berani nak tegur. Aku nie daie' dan mad'u. Sepatutnya huhu sedia mentarbiyah dan ditarbiyah. Ya Allah, aku lemah sesangad saat nie, Engkau berilah kekuatan kepada diriku nie."

Guys, *mohon Muhasabah diri balik*

Friday, 23 May 2014

Happy Birthday ^^


Heyy semua *lambai tangan* :) Assalamualaikum. Berjumpa kita lagi sekali setelah sekian lamanya Ainy menyepikan-kan? Hihii :3 // Ainy nim memey suka lupa diri pun bila dapat benda baru. Lagi-lagi bila dah ada wechat tu =='' kalau nak luahkan semua dekat sana lha tempatnya. Blog nim dilupakan :'( // Itulah reaksi blogger nim kalau dia ada perasankan? Aduduuuuu~ Maaf ler blog. Memey Ainy nim. Hmmmmm :'( Okayy-2 takmau ingat dah. Ainy nak happy ja hari nim memandangkan hari nim merpakan hari paling happy buad Ainy. Hari nim my birthday tau korang, wuuuuuuuu~ Happy Birthday to me. Alhamdulillah hari nim cukup 18 tahun Ainy hidup kat Dunia nim. TQ Allah untuk nikmat ini :') Dear Umi and Ayah, TQ sebab hadirkan Ainy untuk hidup dibumi ini untuk beribadat kepada Allah. Without both of you and keizinan dari Allah maybe Ainy tak dapat nak lihat dunia yang fana nim :') Okayy let me story mory sikit. Actually dah lama Ainy tunggu tarikh hari nim. Hari sebelum-2 tarikh nim Ainy duk countdown ja. Sampai semua orang bole ingat tau. Hahaaa. So memey best lha bila hari-2 duk ingatkan member pasal birthday Ainy. KahKah XP Gila nampak sangadlah minah sorang nim tak matang. Hahaaa~

Story beginning from tanggal 22 Mei 2014,
Jam pukui 11.45 malam. Group halatuju 1996 dah bising nak wish ramai-2. Then my momo says "Semuanya dah sedia nanak wish kat Ainy" Perhhhhh time tu jantung duk dupdap-ii macam orang nak kawen ja. Bwahahahhaaa tudia ayat Ainy macam ada pengalaman kawen ja. Hahak Okayy overdose sikit ayatkan? So area jam 11.59 //jam phone Ainy// ada yang dah start wish. memula sorang ja. Lepas tu, tudia Pali mula mengganas bila dia duk copy paste perkataan "HAPPY BIRTHDAY" kat group chat tu. Hemmmmm then berlarutan tu semua orang. Bergilir-2 depa wish. Sampai phone tu hang kayy. Errrr time tu semua perasaan ada. Happy + Gila + Stress = HAHAAAAAA. Pada usia 18 tahun nim, Hahaaa. Memacam perangai bebudak group 1996 tu. So tepat jam 12.00 tengah malam maka, genaplah usiaku iaitu 18 tahun. Tudia dah 18 tahun Ainy hidup rupanyakan? Alhamdulillah bersyukur sangad masih diberi kesempatan untuk bertaubat atas dosa yang silam-silam tu. Okayy yang nak dijadikan cerita, the best moment when ma love post kat moment wish my birthday. Ayat dia sweet gila ah. Hahaaa Time tu terharu gilalah. Nak nangis rasanya tt_tt. TQ laling, terharu sangad bila momo wish kat kamy. Ayat dia yang paling tak bole blah tu. Memey superb lahhh~ Hihii, so sesape ada wechat tu bole view kat moment Ainy, sebab Aiiny ada copy paste ayat dia tu post kat moment Ainy. Wahhhh sweet gitu. Love you gedikk :** Muah bertengkek-tengkek.

****
Okayy yang kat bawah nim antara babak-babak bila ma besties wish ma birthday. Sayangg gila kat korang, even kita bukan satu kamar dah, tapi korang still buad suprise kan? Love you more and more geng ^^

this from my laling; Miera Alias. Gambar nim semuanya kat phone dia. Hahaa XD Nampak dop Ainy suka selfie pakai phone orang? Hahaaaaak. 

this pulak from my kesayangan; nama dia telah tentera. Hahaa

And this from my love + honeystar + momo + my boyfiee :* Suhaizam Ghazali aka Ajamm <3

***
Tahun nim maybelah tak semeriah tahun-2 sebelum nim sebab sebelum nimkan at sekolah + asrama, so bolelah Ainy buad muka tak malu mintak hadiah. HarharHar :3 Tapi untuk kali nim bersyukurlah walaupun hanya ucapan ja. Kira bolelahkan? Dari takda yang wish langsung. //Alhamdulillah//

So dikesempatan ini Ainy nak ucapkan ribuan terima kasih yang tak terhingga kat semua yang wish secara langsung mahupun secara tak langsung. Tq bebudak group halatuju 1996 wechat ; Muhammad Alif Haqim, NENA, Arezam, Pali, Dikzul Choki-2, Yana, Norafifi, Kak Yong, Arif, Ami, Palie, Meeza_6 Years, Ainaa Zainal, Zaza, Kechik, Liyana Nordin, fyzah, Azh@r96, eiyda, ANAK IBU and guys yang lain kat dalam group halatuju 1996 tu. Tudia siap mention nama kauorang lagi nim. Hahaaa. Then thanks jugak kat yang hantaq kat wechat secara persenol ; Adila Rathi, Nadrah Samat, Miera, Arif Fauzan, Sara Kucing, Schaa, Ami, Kamel, Eyla Eyfa, Izhar jorengg, Jiba, Mila, Aina, Chu, Hazirah, Amad, NurShamira, Mior Zaid XII, Amirah, Adik Irna, Payed, Pali, Joy, F zul and Eiyda ^^ TQ jugak yang wish kat twitter Amin Hashim, ASNASHALA, Nadrah Samat, Cik Fera, Aika Ieka, Ahizz Midun, Aliah Safra, Shahirah Ishak and Nana. Then guys yang kat facebook tu. But special thank to those yang sanggup habiskan topup tuk wish my birthday Hidayah Adnan, Aina Amira, Sollehin Radzuan, Ejan Zezzq and Fatin Irdina. Tq sangad-sangad kayy. Tak terbalas nak balas tq kat korang one by one. Banyak sangad. So my hope this year is Ainy hope Ainy dapat jadi Insan yang berguna bukan sahaja kepada kedua ibu bapa, malah untuk masyarakat, maybe suatu masa nantu untuk negara dan dunia. So pada usia 18 tahun nim inshaAllah Ainy akan berubah kearah yang lebih matang lagi. Rasanya itu jalah kut. Walaupun tahun nim tak dapat hadiah birthday macam tahun sebelum-sebelum nim, tapi bersyukur kerna masih ada yang ingat lagi my birthday. TQ yang tak terhingga kat Umi and Ayah untuk hadiah yang paling istimewa nim. Nak tau apa hadiahnya? Tunggu post akan datang. semoga kita berjumpa lagi semua. Adioss :))





Wednesday, 9 April 2014

Friendship ((:

Hai-hai semua :) Assalamualaikum. Me again? Lol XP Biaq pi lha blog ceq suka hati ceq lha nak update selalu. Hihii, memandangkan still ada masa nak update bolelah, nanti kalau tak update lama baru korang tau betapa rindunya nak dengar Ainy membebel. Hahaa ^^ 

Okayy today is another day that make me happy. Tapikan I think minggu nim maybe minggu yang menggembirakan untuk Ainy. Selalu sesangad rasanya dapat keluar jejalan, Hihii biasalah tu. Almaklumlah Ainy kan tak reti duk diam, so bila selalu dapat jejalan memey asyuklah. Hahaaa. Okayy whateverlah nak potpet pun Ainy nim. Hari nim Ainy pergi jogging dengan Fera and Nadrah. Choop ! Jogging? Hahaaa XD Lawaklah pulak bolelah nak kata jogging tu. Tapi just jalan pusing padang ja. Eh? Eh? Lupa nak cakap location jogging kamy pagi nim yerk? Hahaaa :) Okayy hari nim rezeki kamy just jogging dekat Padang Astaka, Sitiawan. Sape yang duduk area Manjung taulah padang nim kat mana. And for your information, Fera yang walaupun duduk Lekir tu pun baru "First time" sampai kat Padang Astaka nim. Sadis sungguh dia tu. Mana kata lepas nim kena ajak dia selalu lha jogging sini, barulah dia dapat biasakan diri. Nanti mana nak tau orang luar nak tanya dia kat mana padang Astaka nim takdalah dia pun duk tercengang jugak. Hahaaa *Sorry Fera mengumpat awak sat, Hihii* 

Actually Ainy rasakan kamy nim takdalah jogging apa sangat. Tapi dapat pusing 2 padanglah jugak even just walk and gosip. Takda pun kamy nak berlari anak ka, nak lari marathon ka, just stady berjalan. Hahaaa apa lah kamy nim. Tapi yang bestnya sebab dapat amik gambo ja at padang tu. Jadilahkan? Kira nampak jugaklah bukti yang kita nim jogging kat padang. Even kita sampai lewat time matahari dah nak naik. Udahlah sampai-sampai ja duk kecoh nak simpan henset tang mana, nak letak beg kat mana, kunci moto lagi. Hahaaa lawaklah kamy nim. Last sekali bag sangkut kat pagar ajet-2 bole nampaklah even kamy duk tengah-tengah pusing padang tu. Hakikatnya sampai hujung padang belah sana hamikkau beg pun dah tak nampak. Just dalam imaginasi jalah beg tu ada. Lol XD 

Okayy dari duk dengaq Ainy potpet tengok lha gambaq kamy sesaja kat padang tu. Hahaa dah macam padang nim kamy yang punya ja duk amik gambaq sesuka hati ^^ Okayy hope enjoy dapat tengok gambaq2 yang dipaparkan ((;

Muka ajet-ajet cover comel ja semua ^^

Teka sape amik gambaq nim? Hahaa^^

Nim namanya syok sendiri --' Hahaa^^

Lubang hidungku tetap menjadi pujaan hati korang. Hahaa XD

Try guna kebolehan monopod Ainy --' Hahax

Yang gambaq nim nak bagi nampak padang ja tu. Hahaa

Tengok-tengok? Selfie sesaja ^^

*Treeeet-treeet*

Lihatlah awan yang terbentang luas ^^ Subhanallah :)

Pakcik belakang tu memainkan peranan yang amat penting XP

Usha Mata Nanad betui-betui. Hahaa ^^

Lagi --'

Jogging jom ^^

Nimlah peneman ceq jogging today :D Thanks korangg

Gemokkah ceq? Lol

Tatau nak taip apa dah --' Okayy

Okayy banyakkan gambar? Memey pun. Inim lha jadi bila dapat guna camera. Memey menggunakan dengan sebaik mungkinlah. Hahaaa XD Okayy habis bab jogging. Sekarang nak sambung aktiviti apa pulak lepas kamy jogging nim. Hahaaa~

So after we finish our jogging dandan pulak Nadrah lapo, so memikiorlah nak makang kat mana. Pikiaq punya pikiaq last choice pergi makan kat KFC Sitiawan ja. Hahaa XP Mesti korang nak gelakkan bila fikir balik, mana taknya dah elok jogging tuptup pergi makan kat KFC pulak. Dah tak ghupa jogginglah kan? Don't worry breakfast kamy kat kfc nim tak menggunakan minyak pun. Nak tengok kamy makan apa? Tadaaaa~ Gambar pun ada. Hahaaa //bergambo sesaja kamy nim//

Pelanggan pertama kat KFC ^^ Hahaa

Menyerongeh ja semua dapat makan

Caption : Syok Sendiri

Promote CR KFC ^^

Share the Taste

Menu sarapan pagi kamy hari nim :) No kolestrol kan --'' ?

Makangg ^^

Muka lapo T_T

Cewah nak jugak suap teman. Hahaa

Yang nim sweeett banget :*


Aduduuu ~ Sweet habis. Hahaa

Teman yang teruja tengok mike makan. Hahaa ^^

Okayy in the end kamy pun baliklah rumah. Seronoklah hari nim sebab dapat jejalan naik moto dengan korang. Btw thanks lha sebab ada masa jugak nak diluangkan bersama Ainy. Best sangad. One more think yang sampai sekarang Ainy tak dapat lupakan bila Fera tanya "Lepas nim bole ka kita nak jumpa-jumpa lagi macam nim?" Okayy time dengaq nim agak sentap jugakkan? Iyeelah I hope sangad our friendship will be long lasting. Ainy sayang sangad kat korang. Even 2 tahun ja kita kenai tapi Ainy rasa korang dekat sangad dengan Ainy. Thanks korang sebab memahami perangai Ainy yang tak sememeh nim. Memeylah sometimes kita ada ja tak puas hati antara satu sama lain. But every people is not perfectkan? Even kita kekadang bergaduh, tapi kita still bole terima kelemahan masing-masing nim. Thanks friends because always there when I need someone to hold. Hope sesangad hubungan kita nim kekal hingga ke akhir hayat. Biarlah maut sahaja yang memisahkan kita. My advice jangan pernah kita berhenti mendoakan kepada semua :') Love korang much-much-much:** 

I think that all for now. Jam menunjukkan jam 12.45 am pada tarikh 10 April 2014. Night semua ^^ Assalamualaikum and kbyeeeeee ((:




Saturday, 5 April 2014

In Memories :')


Throw back to the last day we meet in 2013 :') Do you remember this moment guys? Yurp the day we have final exam SPM 2013 ! Miss this moment >_< Okayy start crying T_________T

With the name of Allah, Ainy begin typing my online dairy. First at all Thanks to ALLAH because approve my doa to meet again my girlfriends and boyfriends :') Actually I'm REALLY REALLY REALLY REALLY REALLY miss them so MUCH MUCH MUCH :** The feeling that I feel can't be describe in WORD to show that how I miss my friends. Dear friend nothing can replace all of you in my heart. Okayy berhenti berdrama Ainy --' English hancus terus kalau terus typing blog dalam bahasa English. Hahaaa XD 

Okayy hari nim best sangad-sangad-sangad sebab dapat jumpa kengkawan sekolah balik. Memeylah tak jumpa depa baru 4 bulan, tapi tataulah macam mana nak cakap, Tapi memey rindulah dekat depa semua. Masing2 ada karakter sendiri yang buad Ainy akan rindu setiap detik bersama depa semua :'( So memandangkan kamy saling rindu merindui so kamy buad rancangan nak "gathering" balik. Walaupun adalah jugak beberapa orang yang tak dapat datang sebab ada urusan masing2 tapi still okayylah sebab majoriti yang datang. Dapat jugakkan lepaskan kerinduan yang dah lama bersarang dalam jantung nim.

So kamy start gathering kamy nim dulu kat Panggung Wayang Sitiawan. Actually ramai sebenarnya tamau tengok cerita yang akan di tayangkan. Tapi memandangkan budak laki nak tengok kamy joinlah. Takan kamy nak duduk melangoi jakan time depa tengok wayang? So dengan rela+terpaksa tengoklah jugak cerita yang ditayangkan. So memandangkan cerita nim budak laki yang semangat yang tengok so cerita pun ke arah budak laki ja suka tengok. Tajuk dia "Captain America" Memula agak bosanlah cerita dia. Lelama lepas tu bole tahan jugaklah best dia. Tapi sebenarnya time tengok cerita nim budak perempuan semuanya lapo. Perut duk berdendang sama irama dengan soundtrack cerita tu. KahKah XD Memey lawak jugaklah kamy nim sebab kebulur. Tulah pasai lain kali makan sarapan pagi dulu tau kengkawan sekali. Kan dah lapo. Hahaaaa.

Nim tiket wayang kamy tadi ^^ Seat merata ja time tengok wayang tadi. Almaklumlah kosong banyak.

So after 2 jam something kat dalam tu, maka tamatlah yang penuh dramatik tu. Hahaa apa-apa pun watak utama dia hemsenggg ^^ Hahaaaaaaa~ So after this our plan go thru Aeon. Lapooooooo *perut duk kriuk kriuk ja* sampai ja Aeon terus semua pakat pi tandas dulu. Tatau kenapa. Faktor duduk dalam cinema tu lama gamaknya. Hahaa. Keluar tandas ingatkan nak pi makan terus. So tunggulah budak laki yang ntah kemana. Jalan punya jalan sampai penat baru jumpa budak laki. Tup tup depa kata tadi depa pergi semayang dulu. Chess cake betoi depa nim, bukan nak cakap awai-2 buad penat ja kamy melangoi tunggu depa tanpa hala tuju. So kamy pun bergegaslah pergi semayang jap. Habis ja semayang heading to Bowling Ocean pulak. *Teringin main bowling* Hihii time pi pusat bowling adalah dalam pukui 3 something. Kat bowling nilah kamy banyak habiskan masa. Tengoklah gambar kat bowling nim ^^ Happy ya AMAT !

Me with Nanad ^^

the player of the bowling ^^

them again ^^

Yang nim budak pemalas main bowling ^^

Again and again ^^

Syida with anak menakan Chepa yang susah nak jaga pada mulanya ^^

Rayyan susah nak senyum ^^

SELFIE ^^

Selfie lagi ^^

Jiha, Chepa and Jiba ^^

Asya, Chepa, Jiha and Jiba ^^

Fera with Ejah

Nampak tak berapa banyak gambar kamy kat bowling ja? Hahaa, okayy memey kamy banyak habiskan masa kat bowling nim. By the way tadi Ainy pun try main bowling tu tau. Alhamdulillah dapat jugaklah merasa main tu walaupun longkang jadi peneman bola bowling tu. Hahaaa ^^ Apa-apa pun bestlah dapat main dengan kengkawan. Lepas nim tataulah bila lagi kamy bole main bowling sesamakan?

Habis ja bowling kamy terus pergi ke Lumut memandangkan dah petang sangadkan? Kira tak sempatlah nak pi Taman Paya bakau sebab lambat sangad. Actually since dari wayang lagi kamy tak makan. Lapoooo tahap jebon gila-gila. Sampai Lumut terus pergi KFC Lumut. Makan-makan, lepak-lepak sat then buad acara pertukaran hadiah memandangkan dekat luar dah mendung. Mira, Jiba, Asya and Syida balik dulu sebab depa nak cepat. So yang tinggai ja main pertukaran hadiah. Tengoklah muka2 kamy time kat KFC --' mentang-mentang semua lapo sebelum tukan. Haaa tudia~ dapat ja makan sunyi sepi ja. Hahaa

Selfie with Aiman O and Olin ^^ Terselitlah pulak. Hahaa


Olin with me using AO punya henset baru ^^

Me with Jiha gedik cinonet ;)

With them sebelum depa tergesa2 balik. Bebudak belakang tu ^^

Asya with me >_<

SELFIE ^_^

Me with Fera ^^ Actually terharu bila dia kata rindu kat Ainy tadi. Hihii

Tudung senget + senyum pelik = Dah kenapa dengan Ainy ntah. haha

Hannan nak bersweet-sweet dengan Ainy. Hahaa

Love them much-much :**

In the end dalam pukui 6 something kamy pun bertolak balik memandangkan gathering punya program dah habiskan? OTW nak balik pulak hujan lebat and I can't believe that I drive the car alone otw nak balik rumah tadi. Kabonya depa nim nak teman, tapi tataulah kenapa time simpang ke rumah nak hantar Chepa tu depa hilang. Hijackkah? Hahaa rerupanya 'depa ada "problem" sikit.' AZ says ^^ Sokayylah. Asalkan korang okayy ja tauu ^^

Tengok-tengok? Sempat lagi depa nimkan? Hahaa okayy ^^

Nampak tak baju T90 and Spec hitam tu? Itulah hadiah yang Ainy dapat time pertukaran hadiah tadi. This present from Aiman Zamzam. TQ so much AZ ^^ Terharu Ainy dapat hadiah nim. Hahahaaaaa XD

Apa-apa pun I want to saya special thanks to NAJIBAH, SHAMIRA, NADRAH, SYAZFERA, SYAKILLA, RASYIDAH, SYIFAA, HAMIZAH, AIMAN ZAMZAM, AIMAN OTHMAN, SOLLEHIN, HANNAN AND ASLAM sebab buat hari nim hari paling best yang pernah Ainy lalui. Best sangad dapat konvoi ramai-ramai. Dapat jumpa ramai-ramai. Memey bestlah. I hope our FRIENDSHIP will NEVER ENDS untill JANNAH XD TQ Guys. Love you much-much student 5 PENGAJIAN ISLAM :**