Tuesday, 26 August 2014

Renungan Sejenak :)



Bismillah ..
Assalamualaikum ..
Pada zaman sekarang ini, kita sering kali menyalahkan golongan-golongan yang dilabelkan sebagai sampah masyarakat , kita kutuk, hina dan kerap mengeluarkan pernyataan yang tidak elok kepada mereka. Itu apa yang kita lihat di mata kita ..
Tetapi, adakah kita pernah terfikir tentang nasib golongan tersebut yang dilahirkan bukan dalam suasana yang latar belakangnya dekat dengan Agama ? Mereka tak pinta pun dilahirkan dalam keadaan sebegitu.
Kita tak boleh nak salah mereka 100% , disebabkan keadaan mereka yang jahil. Apakah tugas kita sebagai manusia, sebagai umat Rasulullah ? Adakah terus menghukum ? Ataupun mendidik mereka supaya mereka kenal Agama .
Sama-sama kita renungkan .
Wallahua'lam ...

Sunday, 10 August 2014

Huhh, Ikhtilat?


Assalamualaikum semua :) Sehad dop? Hope sehad lha. Bersyukur sebab korang masih diberi kesempatan untuk membaca blog Ainy nie lagi kan? hehehee :P So how bout your "Raya"? Best tak? Alhamdulillah setakat nie Raya Ainy tahun nie best lha jugak, almaklumlah tahun pertama raya bergelar "Mahasiswi" even just study dekat kolej ja. So dah nama lagi mahasiswi, duit raya pun "Up" setanding dengan usialah. Hahahaa //Nada bangga// Okayy-ii abaikan semua tu, kali nie bukan pasal raya Ainy nak celoteh but Ainy nak share sikit about "IKHTILAT"

Do you know what is the meaning of "Ikhtilat"? 

"Jalan-jalan makan di cafe, tengok sekeliling emmmmm banyaknya percampuran ikhtilat ><'' Sekarang nie senang sangad nak jumpa yang berdua //lelaki and perempuan//. Yelahh, memanglah nampak macam "Tak apa ja" sebab bukannya diaorang duduk kat tempat gelap or sunyi-ii pun..//katekauu// Serius talk jeles ke? Jeles ke tengok pasangan-ii tu. Kalau ikut kata nafsu memang jeleskan? But, kalau benda tu sunnah memang kena jeleslah. Kita nak jugaklah kan ikut "Sunnah" tu, but now itu bukan "Sunnah" tetapi "PUNAH". Tudia pandang kiri, pandang kanan, pandang sana and sini dan bolelah dikatakan kebanyakkan tempat ada pasangan. Jap-ii nak "HUSNUZON" //adik beradik mungkin//. "Rajinkan abang dia belanje adik dia tu?" "Eh baiknya kakak dia belanja adik dia tu". Rasanya bukan ja bole nampak kat merata tu, kadang-kadang Allah dah tolong jugak mereka sembunyikan apa yang diaorang buat tu. But suddenly, *Upload dilaman sosial such as facebook, wechat, instagram, twitter, and so whatever* tak malu ka weyy duk tayang-ii kat orang tu?
 Emmmmm takpalah urusan dia dengan Allah right?

Tapi yang jadi masalahnya peranan sebagai muslim T.T "LEMAHNYA KITA" //Opss, means Ainy sendiri// tak berani pun nak tegur, acane nie? Bencinya pada diri nie >_<'' Iman tahap low kangkung huhu. Nanti kalau Allah tanya nak jawab apa? Takutnya kat 'sana' nanti diaorang tanye "weyy, kenapa dulu kau tak tegur kitaorang pun? Bak pahala kau tu" *Bayangkanlah* Takanlah andainya rezeki kita dapat masuk ke syurga Allah tu tetiba dicampak ke neraka sebab benda nie? Ya Allah lemahnya aku nie :'( Amalan yang banyak tetiba ada orang amik sesikit, terus jadi ciput. Allah ............. :'( Bencinya pada diri sendiri yang tak berani nak tegur. Aku nie daie' dan mad'u. Sepatutnya huhu sedia mentarbiyah dan ditarbiyah. Ya Allah, aku lemah sesangad saat nie, Engkau berilah kekuatan kepada diriku nie."

Guys, *mohon Muhasabah diri balik*